Tlf. 86 82 74 67 Tværgade 24 st., 8600 Silkeborg

En Bagels Historie

Der findes flere teorier om, hvordan bagelen blev opfundet. En af dem handler om en østrigsk bager. Han skabte i 1683 en stigbøjle af dej til ære for kongen af Polen. Det var som tak for kongens hjælp til at besejre tyskerne og udformningen skyldes hans store lidenskab for ridning. Derfor ordet ”Beugal”, som betyder stigbøjle. Andre tyske varianter af ordet er ”Biegel”, som betyder ring. Og ”Bugel”, som betyder armbånd. Andre kulturer mener, at den cirkulære form forestiller en kontinuerlig livscyklus og betyder held og lykke.

Selvom Bagelen var meget populær blandt de jødiske indbyggere i Europa, var det i Amerika, at Bagelen for alvor tog sit indtog. Især i New York og Chicago. Det næste store gennembrud skete i 1872, hvor flødeosten kom på markedet. i 1880 fulgte byen Philadelphia og senere andre storbyer. Derfor besluttede man i 1907 at danne en Bagel union. Den Internationale Bakers Union omfattede over 300 bagere, som dedikerede sig til af lave de bedste Bagels.

En Bagels har sig helt eget kendetegn DEN ER RUND OG HAR HUL I MIDTEN. Dejen fremstilles uden æg og i stedet for sukker, bruges malt. Bagels koges i vand og brunes efterfølgende i ovnen. Processen giver den tykke og seje bolle med sprød skorpe.

New York førte klart an i kampen om de bedste Bagels. Men i Montreal begyndte eksperimenter med træfyrede ovne og brug af honningbaseret vand til at koge Bagelen i. Det satte gang i kreativiteten og resulterede i løg- og sesam-Bagelen, som de mest kendte – men også i andre smagsvarianter som æble, blåbær, spinat og ikke mindst skinke og ost.

De populære Bagels er blevet en stor succes i store dele af verden. De er nemme at spise – og nemme at tage med sig. En Bagel mætter godt og indeholder betydeligt mindre fedt og færre kalorier end alternativer som de søde donuts eller crossianter.

Bagel Historie